2584 - Τα βασικά δεδομένα των πετρελαίων της Κύπρου
Ν. Λυγερός
Τα πετρέλαια της Κύπρου δεν ανήκουν σε μία νέα τάξη πραγμάτων όπως έλεγε το σχέδιο. Είναι ένα διαχρονικό στοιχείο που δεν αποτελεί μόνο το μέλλον μιας πολιτικής αλλά και το παρελθόν μιας στρατηγικής. Το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαϊκών Ερευνών είχε ήδη εκδώσει ένα χάρτη εκτιμήσεων για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο εδώ και δεκαετίες.
Κατά συνέπεια, οι πιθανές περιοχές με εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ήταν γνωστές εδώ και χρόνια. Είναι λοιπόν ένας παράγοντας στη δομή της πολιτικής της Κύπρου ανεξάρτητα αν η στρατηγική της σιωπής ήταν η μοναδική στρατηγική αυτού του κράτους για διάφορους λόγους.
Ένα άλλο δεδομένο δεν είναι μόνο η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, αλλά και το τεράστιο μέγεθος του F . I . R . της Κύπρου
που βέβαια δεν συμπίπτει με τα χωρικά ύδατα, αλλά που επιτρέπει την ασφάλεια του εναέριου χώρου και των μελλοντικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Το μέγεθος του F . I . R . της Κύπρου εξηγείται από την επιθυμία των Άγγλων να ελέγχουν το βόρειο μέρος της περιοχής του Suez . Αυτό το διευκρινίζουμε για όσους επιμένουν να μην καταλαβαίνουν τα βρετανικά συμφέροντα της περιοχής. Όσο γι’ αυτούς που προσπαθούν να μας εξηγήσουν με τον δικό τους τρόπο το σχέδιο όσον αφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα ήταν καλύτερο να ξαναδιαβάσουν την παράγραφο 3 του Άρθρου 5 και το Άρθρο 6 του πρόσθετου πρωτοκόλλου στη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεχίσει να απολαύει πλήρους και ανεμπόδιστης πρόσβασης για οποιοδήποτε σκοπό στα ύδατα μεταξύ των υδάτων τα οποία η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα διεκδικήσει που εφάπτονται στο ανατολικό μέρος της περιοχής της Κυρίαρχης Βάσης Δεκέλειας που ενώνεται με τη θάλασσα (το οποίο μέρος σημειώνεται στον Χάρτη Α με μια περιοχή 16,10 τ.χλμ) και ύδατα τα οποία η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα διεκδικήσει που εφάπτονται στο δυτικό μέρος της περιοχής της Κυρίαρχης Βάσης Δεκέλειας που ενώνεται με τη θάλασσα (το οποίο σημειώνεται στον Χάρτη Α με μια περιοχή 5,01 τ.χλμ).»
«Η περιοχή Σωτήρας στην οποία επιτρέπεται εκπαίδευση μικρής ρουτίνας σύμφωνα με τη 2 η παράγραφο του Άρθρου 3 του Μέρους IV του Προσαρτήματος Β της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης θα επεκταθεί νότια της Σωτήρας, Στεράκοβου και Παραμάλι, και η πρόσθετη περιοχή θα περιλαμβάνει τη γη βόρεια της οδικής αρτηρίας Λεμεσού-Πάφου. Τα νέα σύνορα της περιοχής Σωτήρας θα καθοριστούν και θα σημειωθούν σε χάρτες από το πρόσωπο που θα διορισθεί από την Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με το Άρθρο 2 της Κωδικέλλου του παρόντος Πρωτοκόλλου.»
Το σχέδιο ανήκει πια στην ιστορία. Πρέπει όμως να γνωρίζουμε την ιστορία για να μην μας μπερδεύουν μερικοί που προωθούν έμμεσα άλλα συμφέροντα που δεν είναι ούτε της Ελλάδας ούτε της Κύπρου.