7871 - Όταν η γνώση κατέβασε το χέρι του συστήματος (με Β. Ευαγγελίου).

Β. Ευαγγελίου, Ν. Λυγερός

Σε κάποιο πανεπιστήμιο της χώρας το οποίο τελεί υπό κατάληψη από τους φοιτητές του. Αμφιθέατρο άδειο. Μόνο ένας μαθητής και μόνο ένας Δάσκαλος. Σηκώνει το χέρι ο μαθητής.

– Γιατί σηκώνεις το χέρι; Αφού είσαι μόνος… Βέβαια είμαστε μαζί… αλλά μόνοι… Εκτός αν θέλεις να σταματήσεις το μάθημα… Το δέχτηκε ο Einstein… πώς να μη το δεχτώ εγώ.

– Δεν μπορώ να σταματήσω τη Γη, Δάσκαλε! Οπότε είμαι εδώ για να συνεχίσουμε κανονικά την τροχιά μας.. Εσείς πώς μπήκατε μέσα; Κατάληψη γίνεται έξω..

-Βλέπω ότι σ’ αρέσει και ο Galileo Galilei… Δεν μπήκα… Απλώς δεν βγήκα… Μόνο μάθημα ξέρω να κάνω και μάλλον γι’ αυτό δεν με πρόσεξαν… Εσύ;

– Εγώ είμαι εξωσχολικός, οπότε δεν είχαν κανένα πρόβλημα να με αφήσουν να μπω.. Όσο πιο πολύ άσχετος είσαι με την περίσταση, τόσο πιο εύκολα μπαίνεις..

-Είναι και αυτό μία αποτελεσματική μέθοδος. Το σύστημα αναφοράς λοιπόν… Υπάρχει το σύστημα, αλλά ποιος μελετά την αναφορά; Τώρα εδώ είμαστε η ανθρωπότητα… Η ουσία με δύο σημεία…

Τόση ώρα έχει σηκωμένο το αριστερό χέρι του, ο μαθητής.

– Χμ! Το σύστημα αναφοράς.. Το σύστημα αναφέρουν κι αυτοί; Αυτοί έξω Δάσκαλε, ποιοι είναι, που το παίζουν θαυμαστές της γνώσης, ενώ δεν γνωρίζουν να γράψουν σωστά ούτε ένα πανό; Συγνώμη που άργησα να μπω στην αίθουσα κι όλας, απλά διόρθωνα πανό!

-Οι άνθρωποι έχουν μόνο βιβλία… Δεν κοιτάζω ποτέ αυτά που σηκώνουν για να τα διαβάσουν άλλοι… Έτσι κάνουν όλα τα αυταρχικά συστήματα… Η μόνη αναφορά είναι η πηγή…

– Κι αυτή η πηγή, από ψηλά κατεβάζει; Κατεβάζει το χέρι.