353 - Η χρονική διάσταση του εδαφικού
Ν. Λυγερός
Ακόμα κι αν η γενική τακτική της ενημέρωσης και των δημοσκοπήσεων παραμένει σταθερή προσπαθώντας να διαμορφώσει την αντίσταση του κυπριακού λαού κατά του σχεδίου Ανάν, ερμηνεύοντάς την ως δείγμα του φόβου της αλλαγής, το επόμενο στάδιο της ενταξιακής μας πορείας είναι η αντιμετώπιση των αρνητικών σημείων του σχεδίου. Όχι για να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις, αλλά αντιθέτως για να τις καθυστερήσουμε. Το σημαντικότερο από αυτά τα σημεία δεν είναι ούτε το συνταγματικό, ούτε το οικονομικό, μα το εδαφικό. Το εδαφικό πρέπει να επιλεχθεί από την κυπριακή εξουσία διότι αποτελεί το πιο αδύνατο σημείο της τουρκικής πλευράς. Αν και δεν μπορούμε να ελευθερώσουμε τα κατεχόμενά μας, πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε θετικά. Εφόσον σ’ αυτό το σχέδιο δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε ενώ η άλλη πλευρά έχει μόνο να χάσει όσον αφορά στο εδαφικό, μας παραμένει η πρωτοβουλία. Όχι για να κερδίσουμε μια σπιθαμή εδάφους μα για να βάλουμε την αντίθετη πλευρά σ’ ένα οριακό σημείο το οποίο δεν της επιτρέπει να δεχτεί το σχέδιο ως αποτέλεσμα, μα μόνο ως βάση διαπραγματεύσεων. Διότι ακόμα και σ’ αυτό το στρατηγικό σημείο σημασία δεν έχει ο χώρος μα ο χρόνος.
Η παράλληλη διαδικασία αυτής της ανοικτής τακτικής είναι η δημιουργία ενός θετικού πλαισίου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και όντως βλέπουμε ότι όσο πλησιάζουμε την οριακή ημερομηνία υπάρχουν όλο και θετικότερα στοιχεία για την ένταξή μας ανεξάρτητα από τη «δήθεν» λύση του Κυπριακού. Μ’ αυτόν τον τρόπο, οι πιέσεις και οι εκβιασμοί που έχουμε υποστεί χάνουν σιγά-σιγά τη δύναμή τους και μας επιτρέπουν με τα σημερινά δεδομένα να πάρουμε πρωτοβουλίες στον τομέα των στρατηγικών συνδυασμών.
Όμως για να πετύχουμε τους στόχους μας πρέπει να αποφύγουμε τη διχοτόμηση του προσφυγικού στοιχείου. Διότι αυτό είναι ο στόχος της στρατηγικής των δύο χαρτών. Δεν πρέπει να δεχτούμε καμία διαφοροποίηση και να παραμείνουμε ενωμένοι. Συναισθηματικά είναι το πιο αδύνατο σημείο μας και οι αντίπαλοί μας το ξέρουν και προσπαθούν να το χρησιμοποιήσουν εις βάρος μας. Γι’ αυτόν τον ίδιο λόγο το εδαφικό παραμένει για μας το ισχυρότερο στοιχείο της αντεπίθεσής μας. Αν καταφέρουμε να καταλάβουμε όλοι μας ότι όντως δεν υπάρχει λύση όσον αφορά στο εδαφικό κι ότι ο μόνος μας στόχος είναι η ένταξή μας τότε το αδύνατο σημείο θα γίνει όντως ισχυρό.
Η συνολική προσπάθεια των εχθρικών δυνάμεων είναι η χρονική πίεση της Κυπριακής Δημοκρατίας για να δεχθεί ένα απαράδεκτο σχέδιο στα πλαίσια της ένταξης. Ενώ όπως ξέρουμε όλοι μας τώρα, δεν υπάρχει συσχετισμός. Ενώ δεν υπάρχει ουσιαστική διαμόρφωση του σχεδίου. Ενώ όλο το σχέδιο δεν προσφέρει τίποτα άλλο παρά μια διχοτόμηση του νησιού μας στο προσφυγικό πεδίο. Αντικειμενικά και στρατηγικά το σχέδιο δεν αποτελεί την τελευταία ευκαιρία διαπραγματεύσεων, αλλά την τελευταία κίνηση των εχθρών μας πριν την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί ξέρουν ότι όχι μόνο θα μας ωφελήσει μα θα μας δώσει κι ένα καινούργιο και ισχυρότερο πλαίσιο αληθινών διαπραγματεύσεων. Το σχέδιο Ανάν επιτρέπει και στους Αμερικανούς να διατηρήσουν τη μεσογειακή τους στρατηγική και στους Άγγλους τις βάσεις τους με τη δικαιολογία της εγγυήτριας δύναμης. Σ’ εμάς όμως το σχέδιο δεν προσφέρει τίποτα. Άρα, η μόνη σωστή στάση μας είναι να πάρουμε πρωτοβουλίες όχι πια παθητικής άμυνας, μα δυναμικής αντίστασης αλλάζοντας το πεδίο μάχης χρησιμοποιώντας τη χρονική διάσταση του εδαφικού.