10124 - Οικονομικά δεδομένα και στρατηγική αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ (με Η. Κονοφάγο, Α. Φώσκολο).
Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός, Α. Φώσκολος
Με δεδομένη την οικονομική κρίση στη χώρα μας είχαμε πρόσφατα επισημάνει την ανάγκη άμεσης και μαζικής προσέλκυσης επενδύσεων εντοπισμού και αξιοποίησης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ώστε το συντομότερο δυνατόν να μπορέσει να ανακουφισθεί η ελληνική οικονομία με σχετικά έσοδα και θέσεις εργασίας. Αφού γίνει η θέσπιση και η πρώτη συμφωνία οριοθέτησης, αυτή η προσέλκυση μπορεί να γίνει χάρις στην ταυτόχρονη προκήρυξη διαγωνισμού μεγάλου αριθμού θαλάσσιων οικοπέδων της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Αυτή η στρατηγική προσέγγιση αποτελεί μέρος της αντιμετώπισης της οικονομικής κατάστασης της πατρίδας μας. Μόνο που για να έχει αποτελέσματα ουσιαστικά πρέπει να ακολουθήσει και τη μεθοδολογία που παρουσιάζουμε αλλιώς δεν θα πετύχει τον στόχο της, δηλαδή την προσέλκυση των μεγάλων παικτών του τομέα. Επιπλέον, πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι στην ελληνική ΑΟΖ υπάρχουν πάρα πολλά σεισμικά δεδομένα, συνεπώς πολλές και μεγάλες Πετρελαϊκές Εταιρείες γνωρίζουν ήδη πάρα πολύ καλά, σε ποιες περιοχές εντοπίζονταν το ερευνητικό και το κοιτασματολογικό ενδιαφέρον. Ας κοιτάξουμε όμως πως τα γειτονικά μας κράτη πέτυχαν τους παραπάνω στόχους βασιζόμενοι σε συγκεκριμένους στρατηγικούς απλούς κανόνες της αγοράς και της διεθνούς πρακτικής διασφαλίζοντας έτσι επενδύσεις υψηλού επιπέδου.
Στο κόλπο της Ατάλλειας το 2012 η Τουρκία που όπως η Ελλάδα δεν έχει μέχρι τώρα ανακαλύψει κοίτασμα Υδρογονανθράκων υπέγραψε Σύμβαση Έρευνας και Παραγωγής Κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων με την Εταιρεία SHELL προσφέροντας, μετά από διαγωνισμό, περιοχή συνολικής έκτασης 15.000 km2. Η Βουλγαρία στην Μαύρη Θάλασσα υπέγραψε Σύμβαση με την Εταιρεία ΤOTAL προσφέροντας, μετά από διαγωνισμό, περιοχή έκτασης 15.000 km2. Στον Κόλπο της Σίρτης η Λιβύη υπέγραψε επίσης Συμβάσεις, μετά από διαγωνισμό, με την Εταιρεία GAZPROM προσφέροντας περιοχή έκτασης 10.000 km2 και με την Εταιρεία BP προσφέροντας περιοχή έκτασης 31.000 km2 δηλαδή περίπου το μέγεθος το Βελγίου. Να σημειώσουμε ότι μόνο οι αναμενόμενες ερευνητικές επενδύσεις της BP, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν σεισμικές έρευνες 5.500 km 2D, 30.000 km 3D αλλά και 17 Γεωτρήσεις, θα ξεπεράσουν τα δύο Δισεκατομμύρια δολάρια.
Το συμπέρασμα της ανωτέρω πολιτικής των γειτονικών μας Κρατών είναι ότι μεγάλα οικόπεδα στην κατάλληλη γεωγραφική θέση φέρνουν στη χώρα μεγάλους επενδυτικούς παίκτες. Κι όπως η Ελλάδα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ της Μεσογείου, της είναι πολύ εύκολο να ανοίξει μεγάλα οικόπεδα ανάλογα με τα προηγούμενα. Μόνο και μόνο μία συμφωνία με την Ιταλία, μας δίνει άμεσα τη δυνατότητα να διαχειριστούμε μία έκταση της τάξης των 100.000 km2. Η Ελλάδα πρέπει να παίξει με μεγάλους παίκτες για να αξιοποιήσει αποτελεσματικά την ΑΟΖ της. Με αυτόν τον τρόπο, γρήγορες ανακαλύψεις κοιτασμάτων θα ανακουφίσουν οικονομικά τον ταλαιπωρημένο ελληνικό λαό εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας.